Eötvös Loránd Tudományegyetem Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat

Felnőtt vizsgálatokkal kapcsolatos tudnivalók

AZ INTÉZMÉNY ÁLTAL ELLÁTOTT FELADATOK:

Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 60.§., 15/2013. EMMI rendelet 43.§. értelmében a már nem tanköteles korú, (esti vagy levelező tagozatos) felnőttoktatásban résztvevő személyek országos hatáskörben történő komplex pszichodiagnosztikai vizsgálata intézményünk hatásköre. A komplex vizsgálat csak folyamatban lévő tanulói jogviszony és le nem zárt utolsó tanulmányi év mellett kezdeményezhető. A vizsgálat költségtérítéses, amely költség a vizsgálatot kérő személyt terheli. A komplex vizsgálat díja: 65.000,- Ft. Felhívjuk a tisztelt kérelmező figyelmét, hogy a vizsgálati díj a diagnosztikus folyamat lefolytatását tartalmazza a kialakított diagnózistól függetlenül!


A 24/2005. (IV.21.) GKM rendelet értelmében a tanulmányokat nem folytatók, illetve közneveléshez már nem tartozó, (esti, levelező vagy nappali tagozatos) felnőttképzésben részt vevő személyek országos hatáskörben történő komplex pszichodiagnosztikai vizsgálata annak megállapítása céljából, hogy a személy jogosult-e a szóbeli KRESZ-vizsga letételére intézményünk határköre. Felhívjuk a figyelmüket, hogy az Intézetünkben elvégzett komplex vizsgálat az esetleges olvasás/írás/számolás tanulása terén fellépő nehézségek felmérését szolgálja, nem a gépjármű-vezetésre való alkalmasság kognitív hátterét méri fel. A vizsgálat költségtérítéses, amely költség a vizsgálatot kérő személyt terheli. A komplex vizsgálat díja: 70.000.- Ft. Felhívjuk a tisztelt kérelmező figyelmét, hogy a vizsgálati díj a diagnosztikus folyamat lefolytatását tartalmazza a kialakított diagnózistól függetlenül!

A befizetett összeg visszatérítésére nincs lehetőségünk.

 

 

A FELNŐTTVIZSGÁLATOK ÜGYMENETE:

 1. A vizsgálat kérése postai úton levélben (1071 Budapest, Damjanich u. 41-43.) történhet. A kérelemhez csatolni kell az alábbi dokumentumokat: 
  • minden vizsgálati kérelemhez csatolni szükséges:
   • mellékelt vizsgálat iránti kérelem kitöltve
   • friss, fél évnél nem régebbi audiogram (hallásvizsgálati eredmény)
   • friss, fél évnél nem régebbi látásvizsgálati eredmény
   • megelőző tanulási képességvizsgálatok szakvéleményei, a vizsgálati kérelemhez kapcsolódó orvosi dokumentáció (amennyiben voltak ilyenek)
   • az iskolai bizonyítványok másolata minden elvégzett osztályfokról (általános iskolai, középiskolai bizonyítvány, oklevél)
  • tanulók esetén:
   • mellékelt intézményi nyilatkozat kitöltve a szükséges mellékletekkel ellátva (a felsorolt pedagógiai jellemzések mindegyikére szükség van). A pedagógiai jellemzéseket csak a szaktanár által aláírva (szignó, olvasható név és munkakör megnevezése), intézményi pecséttel ellátva áll módunkban elfogadni.
   • a fejlesztésével kapcsolatos leírás (fejlesztés tartalma, óraszáma, szakember végzettsége)
  • hallássérültek esetén:
   • hallókészülék nélküli audiogram
   • nyilatkozat arról, hogy a hallókészülék működése megfelelő
   • készülékkel végzett vizsgálatról készített audiogram
 2. A jelentkezés után levélben postázzuk a vizsgálati díj befizetéséhez szükséges csekket, illetve az utalási adatokat.
 3. A fizetés teljesítése után kérjük, hogy a csekket vagy az utalási bizonylatot levélben (1071 Budapest, Damjanich u. 41-43.) vagy email-címünkre ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) beszkennelve küldjék meg.
 4. A fizetés igazolása után postai úton értesítjük a vizsgálat időpontjáról.
 5. A vizsgálat hétfő, kedd vagy csütörtöki napon általában egy teljes munkanapot vesz igénybe (minimum 4-5 óra), de az egyéni terhelhetőség, a probléma összetettségének függvényében esetenként még egy vizsgálati alkalom szükséges.
 6. A vizsgálatról és annak eredményéről tájékoztatást csak a vizsgálati személynek adhatunk.
 7. Felhívjuk a tisztelt kérelmező figyelmét, hogy a vizsgálati díj a diagnosztikus folyamat lefolytatását tartalmazza a kialakított diagnózistól függetlenül!
 8. A szakértői véleményt kapja: vizsgálati személy.